https://www.instagram.com/taboedoorbreker_innermind/

Met rode biet naar een nieuwe PR

20-11-2023


Hoe kan een glas bietensap jou dat extra duwtje geven?


Rode biet doet bij heel wat mensen gezichten fronsen.

Die groente met een aardse smaak.

Voor de ene persoon een lekkernij, een andere ziet dit liever niet op zijn bord liggen.

Maar wat als deze groente jou net dat duwtje in je rug kan geven om jouw persoonlijk record te verbreken?

We weten als sporter allemaal hoe belangrijk zuurstof en zuurstoftoevoer naar de spieren is.

Wanneer we gaan bewegen gaat ons lichaam via ons bloed een stof vrijgeven genaamd stikstofmonoxide.


Deze stof zorgt voor verwijding van de bloedvaten waardoor er meer bloed en zuurstof naar de spieren kan vloeien.

Meer bloed naar de spieren resulteert in meer voedingsstoffen en meer zuurstof.

Meer voedingsstoffen en zuurstof zijn minder snel vermoeide spieren.


Hoewel ons lichaam zelf stikstofmonoxide kan aanmaken door het vrijgeven van het niet-essentiële aminozuur arginine.

Heeft de wetenschap kunnen aantonen dat met inname van nitraatrijke voeding er extra stikstofmonoxide kon worden aangemaakt.

Nitraat, een stof dat veelvuldig in de natuur voorkomt en in veel voedingsmiddelen kleinschalig aanwezig is.

Groenten, fruit en drinkwater zijn de grootste natuurlijke leveranciers.

Is rode biet hier een booster voor.


Recente studies tonen aan dat bij een verhoogde nitraat opname de spierefficiëntie kan worden verbeterd door de zuurstofschade bij een submaximale training te verlagen.

Hoe kunnen we dus langer en beter een aerobe training volhouden.

Een verbetering van 1 à 2% op jouw training is aangetoond.

Door een verhoging van het nitraatgehalte verkrijgen we een verbeterde samentrekking van de skeletspieren*, wat resulteert in meer spierkracht en betere sprintoefening.

Tevens verbeteren we ook het uithoudingsvermogen doordat de lactaatwaarden minder snel verhoogd worden.

Lactaatwaarden minder snel stijgen resulteert in minder snelle verzuring.

Perfect dus om als supplement in een sportvoedingsschema te verwerken.


Om een gunstig effect van nitraat te voelen is het ideaal om tussen de 1 uur en 2,5 uur voor een wedstrijd of evenement een dosis van 30 mg nitraat in te nemen, dit voor maximaal 1 week.

Nitraat wordt in het lichaam omgezet in nitriet en een teveel hiervan is schadelijk voor jouw gezondheid.

Wanneer er te veel nitriet in je lichaam aanwezig is, treedt er een omgekeerd effect op en is er een mogelijkheid op te weinig zuurstof in het bloed.

In uiterste extreme vormen kan dit kankerverwekkend zijn.

Gelukkig is er hiervoor wel een zeer grote hoeveelheid nodig, wat bijna onmogelijk is om dit alleen maar uit onze voeding te halen.

Dertig milliliter nitraat komt overeen met ongeveer 200 gram gekookte rode bieten te eten, 500ml gewoon rode bieten sap of 140 ml geconcentreerd sap.

Voor de niet-rode biet liefhebbers is dit tevens bij de betere supplementenverdeler te verkrijgen in pil of poedervorm.

Idealiter drink je bij je ontbijt een glas rode bietensap.

Zo heb je alvast het nodige nitraat binnen voor de komende training.


Kristof,


*Skeletspieren zijn spieren die over onze gewrichten lopen en ervoor zorgen dat wij kunnen bewegen.

Ik beschouw ze als onze meest noodzakelijke spiergroepen.

Ze verbinden zich veelal tussen 2 delen van ons skelet vandaar de naam skeletspieren.

Bronnen:

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/nitraat.aspxHet

https://www.gezondheid.be/artikel/groenten/wat-zijn-de-gevaren-van-te-veel-nitraatrijke-voeding-34145

https://6dsportsnutrition.com/nl/science/nitraat-van-zure-regen-naar-de-sport

https://www.instagram.com/taboedoorbreker_innermind/